torstai 11. syyskuuta 2014

Meidän häät: Valokuvaus

Meillä ei ollut häissämme ammattilaiskuvaajaa ikuistamassa pävän kulkua. Aluksi ajatus kuvattomuudesta harmittikin kovasti ja yritin vielä aika viime metreillä miettiä miten sen puutteen saisimme korjattua. En halunnut nakittaa ketään ystävää varsinaisesti kuvaajaksi, sillä on kivempaa, että jokainen saa nauttia juhlasta ilman kameran roudaamista väkipakolla.

No, miten saimme sitten valokuvausasiat sumplittua? Ihan mukavasti, vaikka hieman etukäteispohdintaa homma vaatikin. Ja tässä meidän kokemuksia listattuna. Ehkä näistä on hyötyä jollekin joka surkuttelee myös ammattilaisvalokuvaajan puutetta.

Aamu
Aamuvalmistelut ikuistimme kameroinemme ihan itse. Kätevää oli, että olimme aamulla samassa paikassa, jolloin pystyimme molemmat olemaan sekä kameran edessä, että takana vuorotellen. Ja tunnustan, että osan puku- ja asustekuvista nappailin jo edellisinä päivinä aikataulun helpottamiseksi. (Sitähän ei tarvitse kertoa kenellekään, right?)

Kuva: S. Kuvakäsittely: Kaisa
Kuvat ja kuvankäsittely: Kaisa
Potretit
Potrettikuvat kävimme ottamassa Vanhan Rauman puistoissa ja kaduilla ennen yhteistä perhelounasta ja juhlaa. Potrettien kuvaamiseen saimme vierähtämään pari tuntia ja varmaan kauemminkin, jos ei olisi jo pitänyt lähteä kohti lounaspaikkaa. Kuvaajana Minna oli aivan ihana, neuvoi todella hyvin ja ottaa upeita kuvia... mutta (ja nyt tulee todellakin melko iso mutta) emme ole vieläkään saaneet kuvia! Häistä on aikaa kaksi kuukautta ja kuvat eivät ole tosiaankaan vieläkään meillä. Kaksi jo aiemmin paljastettua potrettikuvaa olemme hänen FB-sivuillaan nähneet reilu kuukausi sitten, mutta muuten ei vielä mitään :(

Näiden virallisten potrettikuvien lisäksi satuimme kaupungilla törmäämään muutamaan ystäväämme jotka olivat tulleet juhlimaan häitämme ja olivat kävelyllä Vanhassa Raumassa. He jäivät hetkeksi seuraamaan kuvauksia ja saimmekin heiltä myös muutaman kuvan tilanteesta.

Kuva: Maarit. Kuvankäsittely: Kaisa
Perhelounaan jälkeen kävimme näyttämässä verstasta S:n isälle ja hänen vaimolleen ja verstaalla Sari nappasi muutamia hienoja kuvia.

Kuvat ja kuvankäsittely: Sari S.
Juhlapaikka ennen juhlaa
Juhlapaikan somistuksesta nappailin itse kuvia ennen juhlan alkua ja vieraiden saapumista. Näin jälkikäteen olen huomannut, että muutamia juttuja jäi kuvaamatta, mutta ei mitään kovin tärkeää. Kaikki kuvat eivät ole valitettavasti laadultaan niin hyviä, kuin voisivat olla jos aikaa olisi ollut tähän hommaan vähän enemmän ja keskittyminen olisi ollut täysillä kuvaamisessa :)

Kuva ja kuvankäsittely: Kaisa
Kuvat ja kuvankäsittely: Kaisa
Juhlissa
Ennen juhlaa ei oikeastaan ollut mitään tietoa siitä kuinka monella vieraalla olisi kamera mukana ja kuinka ahkerasti niitä käytettäisiin. Ja kuten jo mainitsin, en halunnut ketään kuitenkaan velvoittakaan kuvaamaan. Muutamia vuosia sitten tuntui, että kaikilla on järjestelmäkamerat ja niitä käytettiinkin ahkerasti. Nyt, kun kännyköiden kamerat ovat jo niin hyviä, niin kovinkaan moni ei jaksa kantaa isoa järkkäriä mukanaan pippalosta toiseen.

Vaikka hiukan takaraivossa nakuttikin mahdollinen kuvattomuus, niin päätin heittäytyä juhlaan täysillä ja enpäs kyllä muista kertaakaan juhlien aikana surkutelleeni asiaa. Mutta kyllä, meillä kävi tuuri, sillä vieraiden joukossa oli intohimoinen valokuvauksen harrastaja, joka innokkaasti räpsi kuvia koko illan.

Olin varannut vieraiden valokuvia varten tyhjiä CD-levyjä kirjekuorissa, joihin oli valmiiksi printattu meidän osoitetiedot. Kirjekuoret asetimme koriin lahjapöydän nurkkaan ja seremoniamestarikin näistä vielä vieraita ohjeisti. Muutamien matkaan tällainen kuori juhlan loputtua lähtikin, mutta eihän niitä ole takaisin kyllä palautunut. Ehkä se CD ei tosiaan ole ihan paras formaatti kuvien jakamiseen enää nykypäivänä, joten olemme sitten saaneet kuvia netissä olevien kuvanjako-ohjelmien kautta sekä muistitikuille tallennettuna.Photobooth
Meillä ei lähdetty järkkämään aikaa ja tilaisuutta yhteiskuvien ottamiselle, mutta photobooth onneksi korvasi tätäkin puutetta. Photoboothin toteutuksesta olenkin turissut jo enemmän aikaisemmin, mutta lyhyesti kerrottuna toteutimme kuvausnurkan jalustalla seisovalla järkkärillä ja salamavaloilla. Harkitsin ensin nakittavani esimerkiksi pikkuveljeni tähän hommaan kuvaajaksi, mutta lopulta päädyimme siihen, että jokainen saa kuvailla joko itse aikaviivelaukaisimella (joka olikin ilmeisesti ollut ahkerassa käytössä) tai pyytää kaveria kuvaajaksi. Ehkä olisi kuvien teknisen onnistumisen kannalta ollut parempi jos kuvaajana olisi ollut koko ajan sama, laitteiden käyttöön perehtynyt tyyppi, mutta kuvittelisin että näin oli kaikkien kannalta kivempi, kun kuvia sai käydä räpsimässä ihan just silloin kun huvitti.7 kommenttia:

 1. Todella hyvin järjestetty kuvausasiat teillä ja kauniita kuvia saitte. Etenkin nuo palautuskuoret ovat hyvä idea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silkkaa tuuriakin oli mukana, että saatiin vierailta kivoja kuvia. Palautuskuoret oli ideana hyvä, mutta toteutusta ehkä voisi vielä miettiä paremmaksi.

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä kyllä muille jotka eivät budjettisyistä kuvaajaa voi ottaa häihin. Ihania kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillä mielellä tämän kirjoittelinkin, jos joku muukin pikkubudjetin häitä suunnitteleva saisi tästä vinkkiä. Ja myös kertoakseni, ettei ole välttämättä maailmanlopun asia (kuten itselle meinasi olla) vaikkei sitä valokuvaajaa olisikaan.

   Poista
 3. Meillä on sama kuvaaja ja sama ongelma. Olisi pitänyt ennen häitä sopia joku viimeinen ajankohta kuvien saamiselle, se kuulemma toimii kyseisen kuvaajan kanssa. Tiedän että esim huomenlahjakuvauksissa ja masukuvissa ovat asiakkaat parhaimmillaan saaneet viikossa kuvansa, ihan tänä kesänäkin siis. Viime vuonna vei kolme kuukautta ennen kuin ystäväni sai kyseiseltä kuvaajalta hääkuvat ja pääsi lähettämään kiitoskortit. Noh, kuvista tulee varmasti joka tapauksessa hienoja ja hyväähän kannattaa odottaa. Harmi vaan kun tykkäisin päästä ne kiitoskortit postittamaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, meillä oli kyllä tiedossa tämä ongelma kuvaajan kanssa. Hän lupaili meille kuvauksen yhteydessä noin kolmen-neljän viikon toimitusaikaa. Veljen lasten vauvakuvia joutuivat odottelemaan ilmeisesti sen kolme kuukautta. Kärsivällisyyttä siis nyt vaan kaivataan, eiköhän ne sieltä jossain vaiheessa tupsahda. Siitä olen kuitenkin melko varma, että lopulliset kuvat tulevat olemaan ihania, joten kai sitä vaan joutuu hyvää hetken aikaa nyt vaan vielä odottamaan.

   Poista
 4. Kahden tai jopa kolmen kuukauden odotus kuulostaa kohtuuttomalta! Itse en meinannut malttaa odottaa sitä kahta viikkoakaan, mitä meidän kuvaajalla kesti kuvakäsittelyssä :D Meillä pari sukulaista kuvasi järkkäreillä ja muut pokkareilla. Tein ammattikuvaajan kuvista kuvakirjan, johon lisäsin vieraiden ottamia kuvia. Siten sai kivasti samasta tilanteesta ja hetkestä kuvia eri kuvakulmista. Vieraita kannattaa pyytää kuvaamaan siis siinäkin tapauksessa, että juhlissa on ammattikuvaaja paikalla. Onneksi vieraiden kuvien joukossa oli monia tarkkoja otoksia, mutta oli siellä kyllä tosi tärähtänyttäkin matskua :D Minäkin muuten kuvasin itse järkkärillä esim. koristeita, mikä oli hyvä ratkaisu, koska virallisten kuvien joukossa ei hirveästi koristekuvia ollut.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.