perjantai 19. syyskuuta 2014

Meidän häät: Budjetti

Mietin pitkään tämän postauksen julkistamista, sillä en alunperin halunnut puhua meidän budjetista ollenkaan. Miksikö? No, ihan suoraan sanottuna välillä on jopa hävettänyt ja rehellisesti sanottuna myös harmittanut se, kuinka vähän meillä oli häihin rahaa käytettävissä. Rohkaisin kuitenkin mieleni, sillä ehkä tämä laskelma vielä auttaa jotakuta muuta pienellä budjetilla häitään suunnittelevia. Ja loppujen lopuksi, mitä hävettävää siinä on, jos pystyy järjestämään mahtavat bileet pikkurahalla.

Meidän häissä ei ollut hienoja vanhoja autoja, dokumentaarista valokuvausta (saati videokuvausta), bändiä, DJta tai ammalaisten luomaa tunnelmavalaistusta. Ei ollut pitopalvelua, emme vaihtaneet huomenlahjoja, yöpyneet hotellissa tai lähteneet häämatkalle. Jouduimme tekemään karsintaa rankalla kädellä ja kompromisseja kerran jos toisenkin. Silti juhlamme olivat onnistuneet, ainutlaatuiset ja ikimuistoiset.

Tässä siis karu totuus... meidän häämenomme:

Juhlapaikan vuokra 300 €
Ruoka 330 € (+ lahjana saadut ruuat varmastikin ainakin toinen samanmoinen summa)
Ruokailu ravintolassa lähipiirin kesken 460 €
Juomat 200 € (+ lahjana saadut arviolta n. 500-600 €)
Astioiden vuokraus + tarjoilijat 300 €
Valokuvaus potrettikuvat 120 €
Kutsukortit + Save the date kortit postimaksuineen 165 €
Somistus (sis. tuolihuput, pöytäliinat, koristeet yms. ) 500 €
Kaisan asu + asusteet 300 €
Sannin asu + asusteet 90 €
Kampaus + muu kaunistautuminen 175 €

Maistraattipäivän menot n. 150 €

Yhteensä. n. 3090 €

Onnistuimme jopa alittamaan budjettimme, sillä alun perin laskelmissa seisoi 3800 €. Tosin siinä vaiheessa ajattelimme vielä kustantavamme kaikki ruuat ja juomat itse, joten siinä tapauksessa olisi kyllä paukkunut budjetti yli. Osan kuluista saimme vielä takaisin hääkirppismyynneistä. Sormusta ja koruja ei ymmärrettävistä syistä ole budjettiin laskettu mukaan.

Toki tässä joutui kompromisseja ja myönnytyksiä tekemään, mutta silti ei jäänyt mitään suurta hampaan koloon. Jos rahaa olisi ollut käytettävissä eri lailla, niin juhlista olisi varmaan tullut melko eri näköiset, mutta en usko, että tunnelma olisi loppujen lopuksi kovastikaan muuttunut. Ja toive jonkinlaisesta yhteisestä lomamatkastakin elää yhä.

Ainoat asiat jotka ajattelin etukäteen jäävän harmittamaan olivat se, ettemme kyenneet palkkaamaan ammattilaisvalokuvaajaa koko päiväksi (vaikka lopulta saimme vierailtakin ihania kuvia, joten sekään ei ollut niin suuri murhe kuin alunperin kuvittelin) ja se, etten saanut valkaistua hampaitani ennen häitä. Toinen yläetuhampaani on vaurioitunut joskus tapaturmaisesti ja sille ei mitkään normivalkaisut onnistu, vaan pitäisi ilmeisesti tehdä suurempi remontti jos sen haluaa kauniiksi. Onneksi on kuitenkin keksitty photoshop :D Eipä siis niin kovin suuria murheita lopulta nämäkään.

Onnistuimme pitämään budjetin näinkin pienenä pääsääntöisesti itse tehden, hyvällä suunnittelulla, suhteita käyttäen ja osaksi ihan silkkaa hyvää tuuriakin oli pelissä mukana.


23 kommenttia:

 1. Musta ei todellakaan tartte hävetä, että järkkää häät pienelle budjetilla! Mua taas hävettää se, miten paljon rahaa me käytettiin meidän häihin (en edes tiedä tarkkaa summaa, enkä halua tietää). Tosin sormukset maksoivat useamman tonnin, eli itse hääpäivän kuluista voi vähentää ne.

  Tyhmä kysymys, mutta miksi ette "itsestäänselvistä syistä" laske koruja budjettiin mukaan? Mulle ei aukea. Siksikö, että pystyitte tekemään ne itse, eli maksoitte vaan materiaalit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se käytetyn rahamäärän laskeminen ei tosiaan ole välttämätöntä. En itsekään aluksi aikonut laskea lopputulosta, mutta sitten ihan tätä juttua varten niin teinkin. Aluksi sain jopa paljon pienemmän summan viivan alle, mutta yllättäen kun alkoi miettiä tarkemmin, niitä pieniä menoja sieltä vaan putkahteli koko ajan lisää ja potti kasvoi...

   En laskenut koruja mukaan osaksi juurikin siitä syystä, että olemme kustantaneet vain materiaalit. Tietenkin tiedän sormuksen arvon, mutta se ei luonnollisestikaan ole se mitä itse siitä olemme maksaneet ;) Rannekoruni oli vanha, vuosia sitten itse tekemäni, korvakorut "jotain lainattua" ja S.n sormukseen istutettiin hänen kastelahjakseen saamansa timantti.

   Poista
 2. Hyvä postaus ja varmasti tästä on monelle apua. Enemmän kuitenkin järjestetään pienen budjetin häitä kuin monen tonnin plähäyksiä. Eikä todellakaan tartte hävetä! Teidän häät oli mielettömät! Meillä siksi meni rahaa hitosti, kun ei osattu tehdä mitään ite. Kaikki jouduttiin jättää ammattilaisille. Teillä kun on itsessään jo niin mielettömät kädentaidot niin olisi ollut surullista jos ette niitä olisi käyttäneet. Mielellään olisin käyttänyt vähemmän rahaa ja tehny ite, mutta ei osaa niin ei osaa. :/ <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä varmaan totta. Näin blogimaailmaa seuranneena vaan jotenkin tuntuu, että monella on niin (omalla mittapuulla) suuret budjetit, että miten me oikeen sovitaankaan joukkoon. Muutamia asioita (kuten ruoka ja musiikki) olisin oikein mieluusti delegoinut ammattilaisille jos se olisi ollut mahdollista. Mutta nyt oli mukavasti juhlissa sellaista meille sopivaa kotikutoisuutta mukana.

   Poista
 3. Mulla on budjetti tiukka tonni. Katsotaan mihin se riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti saa jo tonnillakin mieleenpainuvan päivän koottua! Itse aloin heti miettiä miten olisin ko. budjetilla toteuttanut meidän päivän ja kun mietin, että meidän maistraattipäivä oli jo omasta mielestämme todella ihana ja siihen meni vain laskentatavasta riippuen joitakin kymppejä, niin tonnillahan sen ympärille rakentaisi jo vaikka mitä!

   Poista
 4. Rohkaiseva teksti häitään suunnitteleville! Yksi tärkeimpiä asioita juhlissa omasta mielestäni on juuri tunnelma, jota ei rahalla saa. Minua ennen häitä harmitti eniten se, ettei budjettimme riittänyt hienompaan juhlatilaan. Kovalla työllä eli hirveällä määrällä itse tehtyjä koristeita saatiin kuitenkin juhlapaikasta juhlava. Loppujen lopuksi olikin hyvä asia, että tosi paljon tehtiin itse eikä menty valmiiksi prameaan tilaan, koska kaikki oli kotoisan tunnelmallista. Rahalla ei siis tosiaan välttämättä saa kaikkea, vaan pieni budjetti voi olla tosi hyvä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että meidän pieni budjetti oli lopulta ihan hyvä juttu tai ei se ainakaan jäänyt kaivelemaan. Enemmän olisi jäänyt harmittamaan, jos väkisin oltaisiin yritetty raapia sitä rahaa kasaan ja kaikki muu elämä olisi sen takia sitten ennen häitä ja häiden jälkeen kärsinyt kovasti. Ja tosiaan sitä tunnelmaa kun ei pysty pelkästään rahalla luomaan, vaikka kyllähän se olisi tietyissa asioissa auttanut kovasti.

   Poista
 5. Hyvä postaus! Ei se kulutettu rahamäärä ole tosiaan sen mittari, miten hienot juhlat saa aikaiseksi. Meillä panostetaan hyvään ravintolaruokaan (ihan siksikin, että näillä kädettömillä taidoilla ei mitään pystyisi itse tekemään), mutta ei se loppupeleissä kuitenkaan vie meidän budjetista kuin vähän yli 20 %, mikä on aika sama kuin teillä lopulta, jos lahjaksi saadut ruoat lasketaan mukaan. Meidän budjetti on vain neljä kertaa teidän omaa suurempi. Itseäni vähän ärsyttää/harmittaa se, että eikö halvemmallakin pääsisi, mutta toisaalta taas yritän ajatella, että nämä ovat ne meidän valinnat - ja jokainen tehkööt ne omat valintansa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruoka on se johon olisin itsekin panostanut ensimmäiseksi jos budjetti olisi ollut suurempi. Sitten musiikki ja valokuvaus. Veikkaan, että käyttää siihen päivään sitten kuinka paljon hyvänsä, niin ei se rahamäärä enää myöhemmin kaivele, kun taskussa on nippu mahtavia muistoja ja kainalossa oma puoliso.

   Poista
 6. Ihana lukea myös kevyemmistä budjeteista, varsinkin kun on nyt saanut nähdä kuinka upeat häät teillä oli! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tästä on jotain hyötyä ja ilmeisesti me sitten onnistuttiin käyttämään rahat hyvin :)

   Poista
 7. Kiitos tästä postauksesta. Ruutujen takana on kuitenkin paljon myös pareja, joilla ei rahaa yksin kertaisesti ole laittaa suuria summia häihin. Nykyisen taloustilanteen aikana ovat tälläiset postukset päin vastoin, jopa rohkaisevia, pienelläkin budjetilla voi saada mielettömät häät.
  Paljon meilläkin joudutaan säästämään ja olen päättänyt tehdä itse, vaikka siihen ei rahkeet välttämättä riittäisikään. Sitten jää rahaa johonkin muuhun, kun jostain nipistää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitähän ajattelinkin, että ehkäpä tämä rohkaisee muitakin häitään suunnittelevia. Usein kehoitetaan odottamaan vuosi tai pari ja säästämään jotta saa ne unelmiensa juhlat (ja siinähän ei todellakaan ole mitään väärää jos niin kykenee tekemään, itse tuskin olisin onnistunut) mutta halusin osoittaa, että kyllä sillä pienelläkin budjetilla voi saada ihanat häät aikaiseksi.

   Poista
 8. Kiitos kun teit tämän postauksen! Blogista on saanut sen käsityksen, että panostitte juhliin tosi paljon, ja usein tulee ajatelleeksi, että panostus tarkoittaa välttämättä myös rahallista panostusta. Siksi ihan mahtavaa, että avasit tätä asiaa. Hienoa myös nähdä, että 3000 eurolla saa ihan yhtä mahtavat juhlat kuin 10 tai 20 tuhannellakin. Itse olen vähän kauhistellut blogimorsiamia, jotka yhden päivän vuoksi ostavat kallillla kaikenlaista "krääsää", jolle ei ole enää myöhemmin mitään käyttöä. Toki jokainen panostaa siihen mihin haluaa, mutta tosi kiva nähdä että myös pienempikin budjetti onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt jälkeenpäin kun miettii, niin eihän sitä hengittänytkään muuta kuin häitä siinä muutamia kuukausia ennen H-hetkeä. No, sellaista se on :D Ja kun budjetti on tiukempi niin ehkä sitä ajallisesti ja ajatuksen tasolla pitää panostaa vielä hieman enemmän.

   Poista
 9. Oi, eihän siinä ole todellakaan mitään hävettävää, että on liikkeellä pienellä budjetilla, mun mielestä vaan todella ihailtavaa! Mun mielestä on myös hienoa, että ylipäätään tehdään todella pieni budjetti, ja pysytään siinä! Sitä paitsi teillä oli todella kauniit häät. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mikähän siinä on että rahasta puhuminen on aina hieman vaikeaa. No, onneksi rohkaistuin kirjoittamaan tämän, sen verran kivoja kommentteja on tullut :) Ja kiitos, minunkin mielestä oli kauniit häät <3

   Poista
 10. Todella napakka ja hyvin hyödynnetty budjetti! Well done! Niin se vaan on, ettei rahalla voi ostaa aitoa tunnelmaa ja mahtavaa fiilistä. Se tulee jostain muualta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meidän lähimmäiset ja ystävät oli niin täysillä mukana sekä juhlien järjestelyssä, että itse juhlapäivänä, että se tunnelma kyllä syntyi kuin itsestään. <3

   Poista
 11. Musta on mahtavaa että ihmiset nykyään uskaltaa jo vähän enemmän puhua rahasta. Ja teidän häät oli niin ihanan näköiset että entistä upeempaa että ne ei ollut mitkään rahasyöpöt. Loistava todistus että raha ei tee myöskään sitä häiden näyttävyyttä! (Tunnelmasta puhumattakaan) :) Ja kuin hyvä tuuri kun saitte noin paljon apua, että pienen budjetin häät olivat mahdollista.

  Ja vaikka hääkuviin panostamisesta aina jauhetaan, kyllä mielestäni tärkeintä on panostaa nimenomaan noihin potrettikuviin! Ei ne juhlakuvat loppujen lopuksi niin tärkeitä/spesiaaleja oo, että riittää varmasti "huonommatkin" kuvat. Sama todettiin Vegasissa. Ne muistot ja tunnelmat siitä päivästä korvaa kyllä yhdetkään kuvat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todella hyvä tuuri. Meillä on ihan parhaita ihmisiä lähipiirissä :)

   Ja ihan omakohtaista kokemusta löytyy vuosien takaa myös aiheesta kun valokuvat saattavatkin pilata jonkin päivän muistot ja tunnelmat. Toisaalta nyt tuolla vierailta saatujen kuvien joukossa oli räpsäisyjä sellaisista mahtavista hetkistä joita en joko ollut alkujaankaan huomannut tai olin jo unohtanut, että ymmärrän kyllä täysin sen että valokuvaajaan halutaan panostaa. Ilman kuvia kun saattaisi monta juttua jäädä unholaankin.

   Poista
 12. Olen palannut pariin kertaan lukemaan tätä tekstiä ja musta on todella kiva, että olet kirjoittanut sen! Oma hääbudjetti on alle 3000 euroa, mieluummin 2500 e ja tämän hintaluokan häistä löytyy melko vähän tarinoita.
  Teillä on ollut upean näköiset juhlat, huomaa että olette visuaalisia ihmisiä! Meidän juhlamme tulevat olemaan toisen näköiset, koska suurin osa rahasta menee ruokaan, ei niinkään visuaalisuuteen (ja tämä on meidän arvovalinta). En tosin usko, että isommallakaan rahalla saataisi mahtavampaa tunnelmaa aikaan, joten eiköhän näistä meidän häistä tule just hyvät :)

  -Tuulis

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.