sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Infinity Dress ohje

Noniin, vihdoista viimein olisi tulossa jonkinlaista tutoriaalia mekon tekemisestä. Jos päädyt tekemään mekkoa näillä minun ohjeillani (tai jonkun muun ohjeillakin) ja jaat kuvia blogissasi, niin laitahan linkkiä kommenttiboksiin.

Mekosta löytyy paljon kuvia sekä sitomisohjeita mm. hakusanoilla infinity dress tai convertible dress. Tämä minun tapani ei ole ainoa tyyli tehdä tämä kyseinen mekko ja muita ohjeita löytyy lähinnä englanninkielisistä blogeista.

HUOM! En ole ammattiompelija tai edes hyvä harrastelija. Tämä mekko-ohje onnistuu aloittelijoiltakin ja antaa myös anteeksi pienet epäsuoruudet esim. ompelussa. Palojen leikkaamisessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä esimerkiksi olkaimet jäävät leikkuureunaisiksi.


Tarvikkeet:
 • Paksuhkoa trikookangasta, joka on samanlaista oikealta ja nurjalta puolelta.
 • Kuminauhaa
 • Kankaan väristä ompelulankaa
 • Nuppineuloja
 • Sakset
 • Ompelukone
Kankaan menekki:
Alaosan pituus + 1.5 x oma pituutesi (olkaimien mitta) + vähän ylimääräistä mm. vyötärökaitaletta ja mahdollista tuubitoppia varten. Itse ostin kangasta 5.5 metriä, mutta metri vähemmänkin olisi riittänyt.
Kuminauhaa tarvitaan vyötärönympäryksen verran.


Hameosa:
Miten minä tein:
Aloitin alaosan mittaamisella. Hameen leveydeksi valitsin kankaan leveyden. Pituuden mittasin navasta varpaisiin ja lisäsin mielestäni tarpeeksi alaosan kääntämistä varten. (Yleensä infinity dressin ohjeissa ei alareunaa huolitella, sillä trikoo ei purkaudu, mutta olisin halunnut alareunan kääntää.)
Seuraavaksi ompelin sivusauman ja mittasin kuminauhaa vyötärönympäryksen verran. Ompelin kuminauhan renkaaksi ja kuminauhaa venyttämällä ompelin sen hameen yläreunaan. Venytä kuminauhaa reilusti ommellessasi.
Miten olisi kannattanut tehdä:
Vaikka luulin mitanneeni pituuteen tarpeeksi ylimääräistä, niin kannattaa ottaa huomioon, että hameen vyötäröosa ei monissa sidonnoissa ole suinkaan navan kohdalla vaan ylempänä, lähes heti rintojen alapuolella. Mittaa siis reippaasti ylimääräistä, pituudesta saa lopuksi pois, mutta ei lisää! Vyötäröstä tuli myös hieman liian iso, joten kuminauhan voi jättää hieman vyötärönympärystää lyhyemmäksikin. Sekä kuminauha, että trikookangas kyllä joustavat.Vyötärökaitale:
Miten minä tein:
Mittasin vyötärönympärykseni ja kuminauhaepisodista viisastuneena otin nyt mitasta hieman pois. Leikkasin kankaasta palan jonka koko oli n. vyötärönympärys x 20 cm. Ompelin palan renkaaksi ja taitoin kankaan niin, että vyötärökaitaleesta tuli kaksinkertainen.
Miten olisi kannattanut tehdä: 
En ottanut ehkä ihan tarpeeksi mitasta pois, vaan vyötäröosa jäi edelleen hieman löysäksi. Toisaalta nyt mekkoa voi hyvin käyttää myös sidonnassa, jossa vyötäröosa nostetaankin rintojen päälle (viimeinen ylimmän kuvan malleista.) Voit tehdä halutessasi vyötärökappaleesta reilusti leveämmän ja käyttää sitä rintojen ja selän suojana. Tällöin ei irrallista tuubitoppia kaivata ja mekkoa voi käyttää myös rintaliivien kanssa.


Olkaimet:
Miten minä tein:
Olkainten ohjepituus on 1.5 x oma pituutesi. Olen 170 cm pitkä, joten olkainten pituudeksi olisi tullut 2.55 m. Lisäsin varmuuden vuoksi hieman ja leikkasin olkaimista n. 3 m pitkät. Olkainten leveyden saat mittaamalla kainalosta rinnan yli rintalastan keskelle. Jossain blogissa oli saatu mitaksi 11 tuumaa, ja apinoin mitan itselleni. (Minulla on tuumamittanen mittanauha, mutta senteissä tuo on noin 28 cm.) Mitta oli itselleni reilu, mutta ajattelin taas että mieluummin liikaa kuin liian vähän. Levitin kankaan kaksinkerroin mahdollisimman suoraksi lattialle ja merkkasin nuppineuloilla 28 cm x 150 cm kaitaleen. Leikkasin tuohon asti, käänsin jo leikatun osan kankaan päälle ja leikkasin sen mukaan lopun pituudesta.


Tyyne valvoo, että leikkuujäljestä tulee suora.

Kun olet leikannut olkaimet, merkitse hameosasta keskietukohta. Minä jätin hameen pitkän sauman toiselle sivulle, jotta hametta voi käyttää molemmin päin. Asettele olkaimet niin, että ne menevät muutaman sentin päällekkäin keskeltä ja neulaa kiinni. Ompele olkaimet hameosaan.


Seuraavaksi pujotin vyötärökaitaleen hameosan päälle ja ompelin koko komeuden kasaan kuminauhan alapuolelta. Venytin vyöräkappaletta samalla kun ompelin niin, että se vielä vähän rypytti hameosaa lisää.

Miten olisi kannattanut tehdä:
Tässä osuudessa en mokaillut pahemmin. Olkaimiin riittää kyllä vähän vähemmänkin pituutta, mutta tykkään, että ne ulottuu solmimaan aina niin, että solmu jää selkäpuolelle. Jos olet oikein itsevarma, voit jättää olkaimet ompelematta erikseen ja surauttaa olkaimet ja vyötärökappaleen yhdellä ja samalla kerralla. Jos olet ollut fiksu ja mitannut hameosan tarpeeksi pitkäksi, voit vielä halutessasi päärmätä helman.

Valmis!


Tuubitopin ompelusta en tajunnut ottaa työvaihekuvia, mutta siinä ei juuri ihmeellistä ollut. Otin mitan rinnan alapuolelta x 1 ja haluamani pituuden topille x 2 ja ompelin topin kaksinkertaiseksi.

16 kommenttia:

 1. Tykkään!
  Kauankohan tuon tekemiseen menee aikaa? Voisinkin tehdä ehkä tällaisen vaihtoehdoksi kummipojan ristiäisiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parisen tuntia mulla meni, eli tosi nopee on :) ja seuraavan tekisi varmaan nopeammin kun ei tarvitse enää ohjeita joka välissä katsella.

   Poista
 2. Ihan huippu ohje ja idea, ja kaunis!!!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olisi jännä tietää kuka tämän on alunperin keksinyt ja ideoinut. Tykkään mekosta itsekin kovasti, mutta ns. tositoimiin se ei ole vielä päässyt, eli en ole testannut miten sitten oikeasti käytännössä toimii. Mutta siitä helppohan tuo on vaikka jossain juhlissa, että jos tuntuu siltä että tämä sidonta nyt ei pysy päällä tai tunnu mukavalta, niin vaan vessassa suitsaitsukkelaan joku muu sidonta ja taas voi jatkaa.

   Poista
 3. Kiitos ohjeesta! :) täytyy kyllä varmasti kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kokeilet, niin jaathan sitten kuvia ja kokemuksia ja vaikka vinkkejäkin jos ohjeissa on paranneltavaa.

   Poista
 4. Oo mika mahtava mekko! Mulla olisikin kotona paksua mustaa trikookangasta, niin voisin myos kokeilla surauttaa tammoisen kokoon. Toi turkoosi muuten sopii sulle tosi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ehdottomasti kannattaa kokeilla. Mekko sopii yhtä hyvin arkimekoksi kuin juhlakäyttöönkin. Tykkään turkoosista ja olen usein sitä mieltä, että ihmisille sopivat ne värit joissa hän tuntee olonsa kotoiseksi ja mukavaksi :)

   Poista
 5. Vaaau.. Olispa mullakin ompelukone ja taitoa ommella... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos saa ommeltua suoraa ommelta, niin tämä mekko kyllä onnistuu :) Tietenkin sen ompelukoneen varmasti tarvitsee. Toivottavasti saat jossakin joskus kokeilla jos mielesi tekee.

   Poista
 6. Upea! Itse en lähde edes yrittämään, vaan tyydyn ihailemaan ;) Mun makuun kaunein ja juhlavin on toi yksiolkaiminen, vaikka onhan noi kaikki tosi nättejä. Mekko kyllä taipuu moneen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksiolkaiminen taitaa olla minunkin suosikkini. Ja toinen on tuo ihan viimeinen, jossa mekko jää vähän lyhyemmäksi :)

   Poista
 7. UPEA! Määkin haluun!

  Onkohan mitään, mistä tälläsen voisi ostaa? Itellä kun ei oikein ole ompelukone hallussa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etsystä ainakin löytyy hakusanoilla infinity dress ja convertible dress useita ko. mekkosten valmistajia.

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.