tiistai 29. huhtikuuta 2014

Häiden avustajat ja heidän tehtävänsä

Tämän postauksen kirjoittamista olen miettinyt pitkään, sillä tämä toimi samalla myös itselle hyödyllisenä mietiskelynä häiden avustajien ja heidän tehtäviensä suhteen.

Meille ei ole tulossa kaasoja tai bestmaneja juhliin. Aluksi kovasti kyllä mietimme keitä kaasoiksi pyytäisimme, mutta lopulta totesimme, että kaasot eivät kuitenkaan taida olla välttämättömyys meidän häissä. Minun kaikki ystäväni esimerkiksi asuvat melko kaukana ja/tai heillä on pieniä lapsia ja arki muutenkin kiireistä, joten en kokenut mukavaksi rasittaa heitä vielä hääsuunnittelu- ja askartelujutuilla. Pukukin oli jo hankittu ja sovitettu. Lisäksi taidan olla vähän sitä sorttia joka kuitenkin haluaa tehdä kaiken itse. Rekkaustilaisuuteen menemme ihan kahden, joten kimpun pitäjää tai sormuksen ojentajaa alttarilla ei tarvita ja hääaamun pukeutumisenkin hoidamme ihan kahden. Tältä pohjalta kaasojen ainoaksi tehtäväksi olisi jäänyt polttareiden järjestäminen ja tuntui jotenkin hölmöltä pyytää ketään kaasoksi vain niiden polttareiden tähden.

Kuva
Seremoniamestari meille sen sijaan on tulossa. Kunniatehtävä lankesi itseoikeutetusti S:n veljelle, jolle puhuminen sujuu luonnostaan  (Lempinimi ruuneperi on ihan ansaittu ja S on tainnut veljelleen onnittelukortinkin Runebergin päivänä lähettää :) )  Hän on armeijan leivissä tottunut pitämään naruja käsissään ja on toki nuorta miestä myös siunattu karismaattisella ulkonäöllä. Seremoniamestarin tehtäväksi lankeaa juhlissa toivottaa vieraat tervetulleeksi ja jonkinlaisen alkupuheentapaisen pitäminen sekä pitää ylipäätään homma kasassa. Hyvissä ajoin ennen juhlia pitäisi yhdessä vielä miettiä päivän aikataulutus ja tehdä jonkinlainen ohjeistus seremoniamestarille. Luotamme siihen, että meidän ei tarvitse hääpäivänä huolehtia kaiken sujumisesta vaan seremoniamestari handlaa tilanteet.

Kuva

Kaikkia pikkutaskeja emme kuitenkaan halua yhden ihmisen harteille sälyttää. Ajattelimme pyytää muutamia ystäviä ja perheenjäseniä huolehtimaan erinäisten pikkujuttujen sujuvuudesta. Ei liian montaa yhdelle ihmiselle, jotta kaikilla on hauskaa ja kenestäkään ei tunnu siltä että olen täällä vaan töissä. Esimerkiksi karkkibuffetin tai juomabaarin täytöistä huolehtiminen ei toivottavasti kuitenkaan ole liikaa pilaamaan kenenkään juhlamieltä.

Mitä tällaisia tehtäviä sitten tulee mieleen?

- ilmapallojen täyttö
- avustus potrettikuvauksissa
- karkkibuffetin täyttö
- juomien täyttö
- iltapalan esille laitto
- musiikista (soittolista) huolehtiminen
- (photobooth kuvien otto)
- muuta, mitä?

Kuva
Pääsemme koristelemaan juhlapaikan jo edellisenä päivänä. Toivottavasti saadaan sinne muutamia ystäviä avuksi, riippuu tietenkin kesälomistakin. Toisaalta olen miettinyt, että liikaa ihmisiä sielläkään ei ole hyvä juttu, sillä silloin homma menee helposti säätämiseksi. Pöytien kantamisessa yms. olisi tietenkin hyvä olla muutama apulainen, mutta koristelun haluaisin kyllä hoitaa pitkälti itse.

Eniten päänvaivaa tällä hetkellä aiheuttaa paikan siivoaminen juhlien jälkeen. Onneksi avaimet luovutetaan vasta seuraavana päivänä, mutta paikan pitäisi kuitenkin olla siivottuna klo 12 mennessä. Tuntuu jotenkin kurjalta ajatus, että itse tai ketään juhlavieraista joutuisi siivoamaan sunnuntaiaamuna. Koska pelimerkit eivät kuitenkaan riitä ulkopuolisen siivousavun palkkaamiseen, niin todennäköisesti se on vaan vääntäydyttävä paikalle aamulla. Luojan kiitos, siivous saadaan hoitaa kuitenkin vasta aamulla, eikä tarvitse yöllä kenenkään siihen enää ryhtyä.8 kommenttia:

 1. Enpä usko, että mikään noista tehtävistä tai tehtävä + siivousapu on liikaa! Kunhan vaan on hyvissä ajoin liikkeellä apua kyselemässä :)

  Eipä kyllä näin pikaisella mietinnällä tule oikein mieleen, mitä tolta listalta puuttuisi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu eiköhän niitä vapaaehtoisia sitten löydy. En usko että juhlapaikan siivouksessa ihan hirveän montaa hetkeä kuitenkaan saadaan kulumaan kun tehokkaasti tehdään. Ja jaetaan sitten mahdollisesti ylijäävät ruuat ja juomat talkooväelle :) Itselle tuli vielä mieleen että lahjapöydästä voisi pyytää jonkun huolehtimaan.

   Poista
 2. Jos häänne olisivat yhtään lähempänä, niin tarjoutuisin vapaaehtoiseksi siivousavuksi kiitoksena siitä ihanasta kakunkoristeesta. <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaaw Pauliina, kuinka kilttiä <3 Eiköhän me saada juhlapaikka siistiksi, eikä tarvitse apuun rientää noin pitkän matkan takaa :)

   Poista
 3. Me ollaan myös ajateltu, että bestamanit ja kaasot, jos niitä meille tulee, saisivat keskittyä juhlissa mahdollisimman paljon myös siihen juhlimiseen. Ei haluta, että meidän häät on kenellekään työleiri :) eli samoilla ajatuksilla mennään, pieniä juttuja mutta monen ihmisen hoidettavaksi. Noiden sun listaamien lisäksi ajateltiin jakaa muutamalle ihmiselle tehtäväksi häävierasväen ohjaaminen paikoilleen juhlien alussa, ettei kukaan pyöri ympyrää miettien, mihin istua, mihin viedä lahjat ja mitä sitten pitäisi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, pikkutehtävien jako mahdollisimman monelle, jotta yhdelle tai kahdelle ihmiselle ei tule liian suurta työmäärää. Seremoniamestari voinee varmaan hoitaa ihmisten ohjeistuksen juhlan alussa, mutta tosiaan lahjapöydästä voisi pyytää jotakuta myös huolehtimaan.

   Poista
 4. Suunnitelmat kuulostavat hyvältä, varmasti ystävänne ja muut läheiset ovat valmiita avittamaan vähän myös juhlissa. :) En päässyt itse koristelemaan juhlapaikkaamme aikataulusyistä, mutta meidän perheenjäsenet ja bestmanit olivat tehneet todella hyvää työtä ohjeidemme mukaan. Juhlissa läheisemme hoitivat hyvin samanlaisia tehtäviä kuin listassasi, mm. ohjasivat alkuun vieraita paikoilleen, juonsivat ja vetivät kaiken ohjelmat, täyttivät karkkibuffettia ja juomapöytää, jne. Pyrimme jakamaan tehtäviä niin monelle, ettei tehtävät vieneet kenenkään koko iltaa.

  Meillä juhlat loppuivat klo 01 ja vuokra-aika oli periaatteessa klo 02 asti. Kamat piti hakea tilasta seuraavana aamuna klo 12 mennessä. Purimme koristeet ja siivosimme kaikki tavarat, juomat, yms. kasaan jo yöllä (aika isolla porukalla) ja muutama haki ne sitten aamulla klo 11 jälkeen. Osallistuimme miehenkin kanssa siivoiluun, vaikka meitä hätisteltiin pois. :D Yöllä siivoaminen kuulostaa tylsältä, mutta meillä oli rauhalliset juhlat ja moni oli valmistautunut auttamaan, joten homma sujui hyvin noin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle saattaisi kyllä olla vähän kauhistus jos ei pääsisi itse laittamaan juhlatilaa. Oikein odotan sitä fiilistelyä kun saa vihdoin laittaa koristeet paikoilleen ja näkee paikan muuttuvan meidän häitä varten. Vaikka toisaalta olisihan sekin varmasti ihana tunne tulla vihkimisen jälkeen juhlatilaan ja nähdä kaikki valmiina. Ja ei tuo yöllä siivoaminen nyt sinun kertomanasi niin pahalta kuulosta. Ja onhan siinä tosiaan se hyvä puoli, että ei tarvitse aamulla säntäillä mihinkään, vaan voi fiilistella ensimmäistä aamua aviopuolisoina ihan rauhassa ajan kanssa :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.