torstai 20. helmikuuta 2014

Kaksi morsianta on parempi kuin yksi

Mulla on ollut hääblogissa ajatuksena pohtia ja jakaa vain niitä kevyitä aiheita: hääjuhlan visuaalista puolta koristeineen ja askarteluineen, ohjelmaa, ruokaa ja juomaa jne. En halua uppoutua täällä avioliiton tai parisuhteen merkitykseen, kertoa tapaamis- tai kosintatarinoitamme tai pohtia budjetteja ja sitä mikä häissä on turhaa ja mikä tarpeellista. Se ei tarkoita sitä, ettenkö haluaisi lukea näistä asioista muiden blogeista. Päinvastoin, postaukset joissa sukelletaan syvällisemmin johonkin häitä sivuavaan aiheeseen ovat hurjan mielenkiintoisia luettavia. En vaan itse koe, että minulla juurikaan olisi mitään lisättävää tai uusia näkökulmia annettavana tai että osaisin omassa blogissani näitä asioita käsitellä.

On kuitenkin yksi aihe, josta haluan oman pienen sanaseni sanoa. Luonnollisesti, koska se vaikuttaa omaan elämääni ja on niin suuri osa myös näitä hääajatuksia...

Tasa-arvoinen avioliitto - Millaista on suunnitella kahden naisen häitä


Kuva
Ensimmäinen ja se tärkein juttu on tietenkin tänään eduskunnassakin lähetekeskustelun aiheena oleva lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista. (Joka muuten olisi katsottavana suorana lähetyksenä ainakin netin kautta, mutta mielenrauhaani ajatellen taidan jättää väliin...) Meidän alkuperäinen ajatus oli odottaa, että lakimuutos menee läpi, mutta syksyllä sitten totesimme, että nyt saa luvan odottelut jäädä. Emme halua alistua siihen, että muutama ihminen eduskunnassa on esteenä onnellemme, joten juhlimme häitämme ensi kesänä, tulee lakimuutos tai ei. Aivan pieni toivonkipinä on, että lakimuutos tulee (tai siihen uskon kyllä, mutta milloin?) ja uusi lakikin astuisi voimaan ajoissa, mutta henkisesti olemme kyllä asennoituneet nyt siihen, että käymme allekirjoittamassa rekisteröintipaperit. Yhteiskunnalle parisuhteemme on siis saman arvoinen kuin naapurin toyota... hurjan romanttista :/

Muutamakin tuttu on kysellyt, kumman sukunimen otamme. Pidämme molemmat ihan omat nimemme, kiitos kysymästä. Yhteisen sukunimen ottaminen olisi kyllä meillekin mahdollista, mutta ei aivan yksinkertaista eikä ilmaistakaan.

No, miten sitten muut ovat suhtautuneet hääuutiseemme? Ystävät, kaverit ja sukulaiset ovat olleet pääsääntöisesti innoissaan asiasta sen verran kuin olemme heidän kanssaan asiasta keskustelleet. Kenellekään se, että näissä häissä sattuu olemaan morsiamen ja sulhasen sijasta kaksi morsianta, ei taida olla mikään ongelma. Tai ainakin hyvin se onnistutaan peittämään :) Tietenkään ihan joka suunnassa ei riemusta kiljahdella ja koko ajan häistä hössötetä, mutta sehän on kai ihan normaalia häitä kuin häitä järjestettäessä, että jonkinlaisia soraääniä aina kuuluu. Ainoa ongelma mitä itselleni tulee mieleeni vieraan näkökulmasta ajatellen, on sopivan onnittelukortin löytäminen :D

Kuva
Sen verran mitä olemme palveluntarjoajien kanssa olleet jo tekemisissä, ei ole tuntunut missään suunnassa olevan ongelma, että hääpari sattuu olemaan samaa sukupuolta. Tosin en ole sitä kokenut tarpeelliseksi erikseen mainita, jos ei ole tullut luonnollisesti puheeksi. S:n liivin sovittaminen oli kyllä hieman hupaisa kokemus, sillä myyjä ei ollut ensin tahtonut käsittää, että hän ihan itselleen on tässä juhlaliiviä hakemassa. Liivi saatiin kuitenkin sovitettua ja korjausmitat otettua ja palvelu oli erittäin ystävällistä kaikin puolin. Eipä taida voida nykyaikana palveluntarjoajat nyrpistellä nenäänsä, jos haluavat asiakkaansa pitää. Vaikka kyllä sekin vielä mahdollista on, sillä muutama vuosi sitten yhdelle kahden äidin perheelle oli sanottu, että he eivät voi tulla viettämään lomaansa erääseen hotelliin/majoituspaikkaan, sillä se on tarkoitettu vain perinteisille perheille. En tiedä miten itse suhtautuisin jos joku oikeasti sanoisi jotakin tuollaista päin naamaani.

Jos emme olisi tee-se-itse-ihmisiä, niin oman hankaluutensa toisi varmaankin somisteiden ja häätuotteiden melko rajoittunut valikoima. Ilokseni olen kyllä saanut huomata että suomalaisiinkin kauppoihin on tullut häätuotteita, joissa huomioidaan myös samaa sukupuolta olevat hääparit, mutta onhan se valikoima aika suppea jos verrataan heteropareihin. No, onneksi perinteiset kakkukoristeet ja rouva&herra -kyltit eivät todellakaan ole välttämättömiä ja niillekin löytyy todella kivasti vaihtoehtoja kun jaksaa mennä merta edemmäs kalaan ja kahlata vaikka Etsyä läpi.

Kuva
Sopivan sukupuolineutraalin musiikin löytäminen onkin sitten ihan oma juttunsa ja tästä voisi löytyä eniten haastetta. Kun olemme tehneet musiikkilistoja olemme pyrkineet valitsemaan sellaisia kappaleita joissa ei ainakaan korosteta puolison sukupuolta (joten Celine Dionia ja I´m your lady, you are my man ei tulla ainakaan kuulemaan... ;) ) mutta ei olla kuitenkaan tehty asiasta liian suurta numeroa ja jokaisen laulun lyriikoita alettu suurennuslasin kanssa tutkailemaan. Häävalssinkin valinnassa kiinnitettiin asiaan kyllä huomiota, vaikka se ei loppupeleissä ollutkaan se ratkaiseva asia.

Ja tässä välihuomautuksena, että olen yrittänyt kuunnella muutamaan otteeseen tuota Kaksi onnellista biisiä, jonka Saana mainitsi tässä postauksessa ja alan vaan joka kerta itkemään aivan hillittömästi, kun se on niin ihana... Ensimmäinen säkeistö sopisi meille niiiiin nappiin, mutta loppukipale sitten ei enää yhtä kivasti.

Kuva
Tuleeko asia sitten näkymään meidän juhlassa ihan konkreettisesti muuten kuin, että morsiamia on kaksi? No ehkä tietenkin myös niin, että vihkimistä tai mitään seremoniaa ei ole, vaan aloitetaan suoraan juhliminen. Käymme maistraatissa siis jo edeltävällä viikolla. Koristeluissa emme todellakaan halunneet lähteä millekään sateenkaarilippulinjalle, vaikka olen miettinyt että pitäisikö jonnekin jokin pieni sateenkaarisymboli piilottaa. Koemme kuitenkin olevamme samanlaisia kuin ihan kuka tahansa muukin rakkauttaan juhliva pari, eikä asiaa tarvitse mitenkään korostaa hääjuhlassa.

Kuva
Hieman jännittää tämän postauksen julkistaminen, sillä aihe voi olla hieman räjähdysherkkä. Taidan pistää varmuuden vuoksi kommenttien tarkastuksen päälle. Rakentavaa keskustelua saa olla ja eri mieltäkin asioista, mutta pysytään asiallisina, jookos :)

37 kommenttia:

 1. Aivan ihana postaus! Ajankohtainen sekä tärkeä. Hitto kun kuume höyryissä ei saa mitään järkevää tekstiä päästä ulos, mutta tuohon naapurin Toyota vertaukseen on pakko sanoa, että usein se ikävä kyllä menee näin, vaikka oma serkkuni (nainen) meni naimisiin vaimonsa kanssa ja koen heidän olevan yhtä tasavertaisesti naimisissa kuin kenen tahansa muunkin pariskunnan, uskon kuitenkin vanhojen tapojen ja mielipiteiden olevan tiukassa. Bongasin lääkärin vastaanotolla mielipidekirjoituksen iltalehdestä tms jossa oli osuvasti kuvailtu sivistysmaita ja sitä miten nyt vaan pitäisi yhteiskunnan mennä tasa-arvossa eteenpäin eikä jahkailla turhaan. Rakkaus on ihana asia ja sitä kuuluu juhlia ja ylistää. Ihmisen ei ole hyvä olla yksin sukupuolesta riippumatta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinhän kommentoit kuumeesta huolimatta :) Me ollaan siinä onnellisessa asemassa, että ainakin suurin osa läheisistämme pitää meidän liittoa ihan kuin mitä tahansa muutakin liittoa, myös ne vanhempaa ikäpolvea edustavat. Ehkä nuo pahimmat vastustajat eivät ole tutustuneet samaa sukupuolta oleviin pareihin ja sitä kautta eivät ole saaneet huomata, että meidän parisuhteemme on oikeastaan ihan samanlaista kuin kaikkien muidenkin.

   Poista
 2. Mun mielestä hyvä postaus! Totta on kyllä se, että paljon mielipiteitä herättävä aihe tämä on. Minun puolestani tasa-arvoinen avioliittolaki olisi hyvä juttu ja olisin iloinen teidän puolestanne, jos saisitte parisuhteellenne erilaisen "leiman" kuin pelkän rekisteröinnin. Mielenkiinnolla kyllä sivusta seuraan, mitä eduskunnassa tänään tapahtuu. Niin ja jännään myös pääseekö Jaana Pelkonen ikinä naimisiin, kun meni sanomaan, ettei sano tahdon ennenkuin tasa-arvoinen avioliittolaki on läpi ;)
  Omaan ystäväpiiriini kuuluu ainoastaan hetero pariskuntia, mutta jos joskus tulevaisuudessa saisin kutsun esimerkiksi kahden naisen häihin, osallistuisin ja iloitsisin ihan samalla tavalla kuin naisen ja miehen avioliiton puolesta. Mielestäni puolison sukupuolella ei ole merkitystä itse ihmiseen tai hänen luonteeseensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seurattiin myös välillä tuota eduskunnan keskustelua, ja eihän siellä oikeastaan mitään uusia argumentteja asiaan tullut. En itse asiassa tiennytkään että Jaana Pelkonenkin oli sanonut noin. Anni Sinnemäkihän oli tehnyt saman "lupauksen", mutta meni sitten kuitenkin naimisiin. Ihan hieno ele, mutta enpä minä nyt ainakaan kauheana petturina pidä jos Jaanakin päättäisi perua puheensa, jos tuntuu siltä että omien häiden aika kuitenkin jo olisi. Eihän se ole meiltä pois millään tavalla, niinkuin ei pitäisi olla senkään keneltäkään pois jos mekin saisimme mennä naimisiin.
   Ja niinhän se on, että ei ihminen kuitenkaan loppupeleissä rakastu sukupuoleen, vaan toiseen ihmiseen.

   Poista
 3. Yllätys :) Aviolitto on lupaus olla toisen kanssa, ja tämän lupauksen voivat tehdä mielestäni aikuiset miten haluavat. Suomi voi olla valmis tai sitten ei vielä, tulevaisuudessa ainakin! Minä ainakin kuulisin joskus mielelläni lisää kahden morsiamen hääsuunnittelusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon ja luotan että jossain vaiheessa myös Suomi on valmis hyväksymään asian ja odotan sitä aikaa jolloin asiasta ei tarvitsisi edes niin kauheasti keskustella, vaan se olisi ihan yhtä luonteva vaihtoehto kuin heteroliittokin.
   Ja täällähän tätä meidän hääsuunnittelua pääsee seurailemaan lähes päivittäin. Ei kovasti eroa muiden suunnitteluista pohjimmiltaan :)

   Poista
 4. <3 todellatodellatodella toivon, että lakimuutos menisi läpi mahdollisimman pian ja tämäkin syrjinnänmuoto jäisi historiaan. Olisi niin hienoa, jos jo mahdollisesti tulevat omat lapseni olisivat sitä sukupolvea, joka ei voi ymmärtää, ettei kaksi naista/ miestä ole joskus saaneet mennä keskenään naimisiin.

  Toivon, että teille ei jatkossakaan tule ongelmia palveluntuottajien kanssa tai muiden teidän päiväänne liittyvien asioiden kanssa :) Ja toivottavasti et myöskään joudu lukemaan asiattomia kommentteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä minäkin toivon. Ehkä meitä ei ehditä vihkimään, mutta tulevaisuudessa toivottavasti muita onnellisia pareja. Noita meidän perhe- ja tuttavapiiriimme kuuluvia lapsia kun seuraa, niin heistä kenellekään ei ole mikään ihmetyksen aihe meidän parisuhteemme. Aikuiset ne ennakkoluulonsa sitten siirtävät lapsiinsakin jos niikseen tulee. Toivottavasti ei kuitenkaan enää kauaa :)

   Ainakin vielä kommentit ovat pysyneet asiallisina ja ihanina lukea <3

   Poista
 5. Hyvä postaus :). Ja onnellisuus ja rakkaus kuuluu mielestäni kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! <3 Rakkautta ei ole maailmassa koskaan liikaa :)

   Poista
 6. Erittäin hyvä postaus ja ymmärrän kyllä räjähdysherkkyyden, koska tästäkin maasta löytyy monia niin suvaitsemattomia. Toivoisin lakiehdotuksen läpimenoa. Itse en vain tajua, miksei samaa sukupuolta olevat voisi mennä naimisiin. Mielestäni esim. kirkko pitäisi erottaa näistä keskusteluista kokonaan. Naimisiinmenoon kun ei kirkkoa tarvita eikä pappia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä että kirkko ei kuulu tähän keskusteluun ollenkaan. Harmillisesti media veti uskonnon mukaan esim. Ylen kuuluisassa homoillassa ja monet taisivatkin olla pitkään siinä luulossa, että lakiehdotuksessa on kyse kirkkovihkimisestä.
   Monen vastustajan lähes ainoa perustelu on Raamattu ja onhan se varmasti hiukan vaikea erottautua siitä tässä asiassa, jos koko elämänsä Raamatun ohjeille perustaa. Vaikka vähän epäilen että vastustajista vain pieni osa kuuluu tähän joukkoon ja osa käyttää argumenttia vain koska ei muutakaan perustelua mielipiteelleen keksi.

   Poista
 7. Hyvä postaus!

  Itsehän kävin allekirjoittamassa tuon kansalaisaloitteen, sillä mielestäni ei ole mitään syytä, miksi samaa sukupuolta olevat pariskunnat eivät saisi samoja oikeuksia kuin heterotkaan. roses_are_redin kanssa olen samaa mieltä, että kirkko tosiaan pitäisi erottaa näistä keskusteluista kokonaan ja lopettaa se raamattuun vetoaminen, sillä eihän lakimuutos sitä tarkoita, että kirkko pakotettaisiin samaa sukupuolta olevia vihkimään.
  Se valinta jätettäköön jokaiselle seurakunnalle itselleen.

  Kovasti toivon lain menevän läpi, sillä en tosiaankaan ymmärrä, mitä se kenenkään elämää voi häiritä, että ihmisillä on samat oikeudet seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta.

  Itseasiassa vasta kun näin teidän kakunkoriste-postauksen tajusin, että tässähän on kaksi naista juhlimassa häitään :D Taidan olla vähän hidas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, olen samaa mieltä. Seurakunnat ja eri uskonnolliset ryhmittymät saisivat itse siunata tai olla siunaamatta liittoja oman valintansa mukaan. Ja en kanssa ymmärrä miten se on pois keneltäkään jos saamme mennä naimisiin. Osa vastustajista pelkää myös kai sitä, että on olemassa pienenpieni mahdollisuus, että joku voi ajatella että tuokin saattaa olla homo, kun ei ole enää avioliiton tuomaa "turvaa". Jos ymmärsit mitä tarkoitan...

   Heh, enpäs ole tainnut mitenkään erityisesti täällä tuoda esille sitä, että olemme naispari. Niin samanlaisia nämä suunnitteluun liittyvät jutut kuitenkin on. Onhan tuolla muutamia valokuvia meistä, mutta S tietenkin saattaa näyttää aika poikamaiselta...

   Poista
 8. Hyvä kirjoitus ja mielestäni naulan kantaan osuu tuo kommentti, jossa toivotaan omien lasten kuuluvan erilaiseen sukupolveen tämän asian kannalta. Pitkälle on mielestäni tultu, kun valtaosa äänestäjistä vaikuttaisi olevan lakimuutoksen kannalla, toivottavasti poliitikot eivät pistä kapulakieltä rattaisiin niin loputkin asenteet muuttunevat lain myötä ajan kanssa! Rakkaus on ihana asia, eikä sitä tässä maailmassa voi koskaan olla liikaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä ainakin uskon siihen että maailma muuttuu tässä(kin) asiassa ja toivottavasti parempaan ja suvaitsevaisempaan suuntaan. <3

   Poista
 9. Eduskunnassa on kyllä tänään kuultu sekä hienoja että kamalia kantaaottoja... Toivotaan parasta ja hienoa että olette joka tapauksessa päättäneet juhlia häitänne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulihan siellä tosiaan kaikenlaista kommenttia. Mutta ei juuri uutta ainakaan omiin korviini osunut. Eila Tiaisen puheenvuoro kyllä herkisti meidätkin :´(

   Poista
 10. Mahtavaa, että postasit. :) Aihe on tällä hetkellä niin ajankohtainen. Täällä pidetään peukut pystyssä että aloite menee läpi. On aika siirtyä jo tällä vuosituhannelle tasa-arvoasioissa. :) Ehkä jonakin vuosipäivänänne voitte saada avioliitollenne niin halutessanne siunauksen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäsin vähän millaisia kommentteja saan, mutta onneksi postasin. Niin ihanaa on ollut lukea teidän vastauksia <3 Toivotaan tosiaan että lakimuutos tulee, jos ei nyt niin ensi hallituskaudella.

   Poista
 11. Iso tykkäys tälle postaukselle! :)

  VastaaPoista
 12. Ihana ja mielenkiintoinen postaus <3 innolla seurailen teidän hääsuunnitelmia :)

  VastaaPoista
 13. Arvostan suuresti rohkeuttasi kirjoittaa hääblogia ja nostaa esille asioita naisparin näkökulmasta. Itsekin seurailen erityisen suurella mielenkiinnolla keskustelun etenemistä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, sillä sisareni elää rekisteröidyssä parisuhteessa ja lisäksi sisarellani ja hänen vaimollaan on yhteinen, keinohedelmöityksen avulla syntynyt poika. Koen, että jokaisella on oikeus rakastaa ja tulla rakastetuksi juuri sellaisena kuin on. On väärin tulla leimatuksi virastoissa sen puolesta, onko avioliitossa vai rekisteröidyssä parisuhteessa. Homoseksuaalisuus ei ole sairaus, eikä se tee ihmisestä huonompaa yksilöä. Mies- ja naisparit voivat olla aivan yhtä hyviä tai huonoja vanhempia kuin heteroparitkin. Tämä sama asia pätee toki kaikessa muussakin kuin vain vanhemmuudessa.

  Minusta on suuri rikkaus, että meidän perheemme lähipiiriin kuuluu sekä heteroseksuaaleja että homoseksuaaleja. En tätä eroa itse korosta, enkä tahdo lapsellenikaan sitä opettaa. Sen sijaan tahdon lapseni kasvavan suvaitsevaksi ja arvostelukykyä omaavaksi ihmiseksi. Olen huomannut, että meidän lähisukumme lasten mielestä sisareni ja hänen vaimonsa liitto on aivan yhtä pätevä ja luonnollinen kuin kenen tahansa muunkin. Samalla tavalla tuntuvat ajattelevan kaikki muutkin lähipiiristämme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Kieltämättä mietin kyllä jossakin vaiheessa, pitäisikö minun ollenkaan kirjoitella blogia tai edes salata se että meitä on kaksi naista, mutta sitten ajattelin että so what. Ei ne asenteet ainakaan salailemalla muutu. Luulen että monilla vastustajilla on mukana myös tuntemattoman pelkoa. Ei tajuta sitä, että mekin ollaan ihan tavallisia ihmisiä kuten kuka tahansa muukin. On ihmeellinen kuva siitä, miten homot elävät rietasta elämää ja tartuttavat oman elämäntyylinsä vielä muihinkin.

   Minusta on ollut erityisen mukava huomata miten kaikki lähipiirin lapsiperheet suhtautuvat meihin todella luonnollisesti ja sitä myötä myös lapset pitävät meitä ihan "normaaleina".

   Poista
 14. Mahtava postaus! Toivotaan, että laki menee läpi ja Suomi nousee kivikaudelta tässä asiassa <3 Onnea ja rakkautta häiden odotukseen :)

  www.olipakerransatu.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kiva kun laitoit blogisi linkin, niin päästään kurkkimaan teidän suunnitelmia myös :)

   Poista
 15. Todella hyvä postaus! Mielestäni on todella surullista, että Suomessa ei vielä saa samaa sukupuolta edustavat mennä naimisiin. Tavallaan ymmärrän, että miksi se ei onnistu kirkossa. Mutta mielestäni enään 2000-luvulla ei mikään uskonto saisi määrätä valtion asiota. Ei se ole kirkolta pois, jos jotkut menevät naimisiin kirkon ulkopuolella.

  Mielestäni myös asenteiden siviilivihkimistä kohtaan pitäisi muuttua. Usein olen törmännyt siihen, että siviilivihkimistä pidentään jonakin kakkosluokan naimiisinmenona. Se on todella surullista, ja koskettaa itseäni, kun kerran meille ei kirkollista vihkimistä tule. Olisi niin hienoa, että avioliittoa ja naimisiinmenoa arvostettaisiin yhdenvertaisena puolisoiden sukupuolista huolimatta ja siitä huolimatta, missä sen avioliiton on solminut! Toivon sydämeni pohajsta, että lakialoite menee läpi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tiedän tuon asenteen, että siviilivihkimistä ei kaikki "ota tosissaan" ja sitä ei välttämättä pidetä oikeana avioliittona edes, jos ei olla papin edessä sanottu tahdon. Ehkäpä asenteet (toivottavasti) muuttuvat tässäkin asiassa, sillä se saa varmasti monet menemään kirkossa naimisiin, vaikkei millään tavalla uskoisikaan.

   Kannatan ehkä jopa hieman mm. Ranskan mallia, jossa kaikki vihkimiset suoritetaan siviilivihkimisinä ja kirkossa sitten saa siunauksen liitolleen jos niin haluaa.

   Poista
 16. Ihan pakko kertoa tapauksesta, josta luin pari päivää sitten facebook-seinällä. Hänen edessään kun oli istunut junassa keski-ikäinen mies ja tämän iäkäs isä. Keski-ikäinen mies oli saarnannut kovaan ääneen tasa-arvoista avioliittolakia vastaan ja julistanut mm. että ei kai kukaan homoseksuaali edes halua naimisiin, kun tietävät että kaikki inhoavat heidän puolisonvalintaansa. Tähän iäkäs isä oli vastannut, että; "Mikäli Suomen laissa voi olla kohta, jonka mukaan ihmiseltä voidaan evätä avioliitto sen takia, ettei hänen puolisonvalintansa miellytä minua, niin sehän olisi hyvä juttu, koska sitten sen lain olisi koskettava kaikkia. Olisit sinäkin välttynyt kahdelta avioerolta, jos minä ja äiti oltaisiin saatu estää sinun liitot Virpin ja Pirkon kanssa, koska ei heitä pidetty sulle sopivana puolisona!"

  Mun mielestä oiva puukko isältä pojalleen! :D

  Mutta sitten vielä vakavasti ottaen. Itsekin olen tosiaan tuon kansalaisaloitteen allekirjoittanut ja oon kyllä ehdottomasti sitä mieltä ja siis tasa-arvoista avioliittolakia kannatan. Oon sitä mieltä, että kirkko voi valita kenet se haluaa vihkiä, mutta koska Suomessa avioliitto ei ole vaan uskonnollinen juttu niin se mitä kirkko tai raamattu sanoo, ei voi tätä asiaa määrätä. Niin kauan, kuin avioliitolla on jotain merkitystä Suomessa lain kannalta, ei se voi olla vain kirkon sääntöjen mukaan toimiva instutuutio. Kirkko voi kohdella ihmisiä miten haluaa, koska kirkon säännöt eivä kaikkia velvoita. Laki sen sijaan ei voi kohdella ihmisiä epätasa-arvoisesti, koska se kuitenkin tasa-arvoisesti koskee kaikkia.

  Tykkäsin tästä kirjoituksesta! Kiva, että kirjoitit ja toivottavasti kukaan ei kirjoitellutkaan niin tyhmiä kommentteja, että karsintaa olisi tavinnut tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas hauska tarina! Ja niin vaan huomaa, että ei ne asenteet ole aina siitä iästäkään kiinni. Meilläkin jopa 95-vuotias isotäti on ihan täysillä meidän "puolella" eikä hänelle meidän suhteemme ole ollut mikään ongelma.

   Eikä muuten ole tullut yhtään sellaista kommenttia jota olisi tarvinnut sensuroida :) Ihania olette <3

   Poista
 17. Minä odotan sitä päivää kun lapsi kysyy äidiltään että "Eikö Antti ja Ville oikeesti saaneet mennä naimisiin kun sinä olit nuori?". Samalla tavalla kun itse ihmettelin ettei isomummu saanut aikanaan äänestää, koska oli nainen.

  Katsoin eduskunnan lähetekeskustelunn. Kovasti toitotetaan miten me elämme kehittyneessa sivistysvaltiossa, samalla kritisoimme esi-isiemme ennakkoluuloisuutta ja ylpeilemme siitä miten itse olemme onneksi historiasta oppineet. Silti piti kerätä tuhansia nimiä, jotta tasa-arvoisen avioliiton kysymys saataisiin edes eduskunnan keskusteluun. En ymmärrä miksi asiasta pitää edes järjestää keskustelu. Kyllä meitä mahtaa hävettää tulevaisuudessa... Todella toivon että eduskunnassa päästään äänestämään asiasta pian.

  VastaaPoista
 18. Pakko vielä kommentoida kun olen viime aikoina niin huonosti blogeja lukenut. Todella hyvä ja mielenkiintoinen teksti. Paljon asioita, mitä en ole edes osannut ajatella saman sukupuolen häistä. :)

  VastaaPoista
 19. Hei pointsit kotiin! :)) Pikkusiskollani on tyttöystävä ja koenkin neutraalin avioliittolain siksi niin läheiseksi itsellenikin. Mahtavaa ettette tekään jätä ns. normaalisti juhlimatta häitä siksi että joku olisi niin pienisieluinen, ahdas ja itsekäs ihminen :) Musta samaa sukupuolta olevien avioliiton kielto menee samaan sarjaan kun se että aikoinaan kiellettiin avioituminen valkoihosten ja tummaihosten välillä; eli ei mitään järkeä. Perusoikeudet hoi!

  VastaaPoista
 20. Löysin blogisi muutama tunti sitten, ja olen hypellen lukenut postauksia hääsuunnittelustanne. Tämä postaus sykähdytti, ja halusin tulla kertomaan, että olen todella onnellinen puolestanne! Ei missään nimessä tarvitse, tai edes saa salata sitä, että olette molemmat naisia! Siinä ei ole mitään väärää, päinvastoin: ei ole mitään ihanampaa kuin se, että kaksi ihmistä on löytänyt toisensa ja haluaa viettää loppuelämänsä yhdessä! Tiedän, että jonain päivänä tasa-arvoinen avioliittolaki tullaan hyväksymään, mutta älkää antako sen puuttumisen himmentää liittonne merkitystä!

  Niin, ja minusta ainakin on erityisen ihastuttavaa seurata kahden naisen häiden suunnittelua! Olenko ymmärtänyt oikein, että sinä laitat päällesi morsiuspuvun ja puolisosi jotain muuta..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit blogiini :)
   Meille itsellemme tämä liitto ja suhde on hyvin tärkeä ja pidämme sitä aivan yhtä tärkeänä kuin kenen tahansa rakastavan ihmisen liittoa. Joskus saa vaan valitettavasti huomata, että muut ihmiset jos eivät nyt varsinaisesti syrji, niin eivät kuitenkaan ota suhdettamme täysin vakavasti.
   Ja juu, mulle tulee melko perinteinen morsiuspuku ja S.lle housut, paita ja liivi. S ei ikinä taitaisi vapaaehtoisesti hametta ylleen pukea, joten saa laittaa juuri sellaiset vaatteet kuin hänestä tuntuu hyvältä :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.