tiistai 7. tammikuuta 2014

Tee-se-itse: Satiinikenkien värjäys

TSI-jutuilla jatketaan ja nyt siis lupaamaani postausta satiinikenkien värjäämisestä. Kenkien värjääminen oli helppoa, mutta vaatii hieman aikaa kuivumisaikoineen.

Kuvia valmiista värjäystuloksesta löydät Pinkit kengät! -postauksestani.

HUOM! Jos päädyt kokeilemaan itse kenkien värjäämistä niin tämän postauksen laatija ei ota vastuuta lopputuloksesta. Jos hiukkaakaan epäilyttää, suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen.

Tarvikkeet:
- Värjättävät kengät
 -Dylon kangasväriä käsinvärjäykseen
- Suolaa
- Kuumaa vettä
- Kokeilukankaan paloja (jos mahd. samaa satiinia kuin kengät)
- Lasipurki tms.
- Vaahtomuovisivellin tai esim. meikkisieni
- Suojamuovi pöydälle ja suojahanskat


1. Varmista että kengät ovat värjäyskelpoista satiinia ja että niitä ei ole käsitelty kosteudensuojasuihkeilla tms.
2. Valmista värjäysliemi. Kaada lasipurkkiin tai muuhun vastaavaan kiehautettua vettä ja värijauhetta. Värijauhe on riittoisaa, joten kokeile ensin laittaa 1-2 ruokalusikallista, sekoita ja testaa väri satiini tai puuvillakankaaseen. Tarvittaessa lisää väriä. Lisää värjäysliemeen myös pari teelusikallista ruokasuolaa. Kenkiin kannattaa levittää väriä useampi kerros, joten tässä vaiheessa väri voi olla vaaleampaa kuin haluttu lopputulos. Värejä voi myös sekoittaa jos valmiista väreistä ei löydy haluttua.


3. Levitä väriä kengälle vaahtomuovisivellintä käyttäen. Väri on helppo levittää suttaamatta, mutta jos tuntuu yhtään epävarmalta, niin kannattaa varmuuden vuoksi suojata pöytä ja ehkäpä myös kädet ja kenkien (ulko- ja) sisäpohjat.


4. Ensimmäisen kerroksen jälkeen väri saattaa näyttää epätasaiselta, mutta se tasaantuu toisen ja kolmannen värikerroksen myötä. Levitä yksi kerros väriä molempii kenkiin ja anna kuivua. Väri myös vaalenee kuivuessaan.


5. Värin kuivutta levitä toinen kerros ja anna kuivua. Lisää värikerroksia (ja anna kuivua välillä) kunnes lopputulos on haluttu. (Ylläolevassa kuvassa ensimmäinen kerros väriä on vielä kostea ja allaolevassa kuvassa vaaleampi kenkä ensimmäisen värikerroksen jälkeen kuivuttuaan.)


6. Anna kuivua seuraavaan päivään ja nauti lopputuloksesta!

Vinkkejä:
- Ensimmäisissä kerroksissa väriliemi käyttäytyy kuten satiini kastuessaan ja jättää värirantuja. Nämä läikät ja raidat tasoittuvat värin kuivuttua ja lisävärikerrosten myötä. Jonkin verran omiin kenkiini jäi näitä raitoja näkyviin, mutta ne eivät erotu kuin ihan läheltä katsottaessa kun tietää mitä etsii.
- Värjää kaikki satiiniset kohdat jotka jäävät näkyviin kengän ollessa jalassa. Huomaa esim. open toe malleissa satiininen sisäpohja varpaiden kohdalla.
- Värjätyt kengät eivät kestä kastumista (kuten eivät satiinikengät muutenkaan), joten ei sadesäällä ulos! Väriä voi myös irrota jalan hikoillessa.
- Voit värjätä kengät myöhemmin uudelleen tummemmalla värillä.
- Samaa värilientä olen käyttänyt morsiuskimpussani olevien suodatinpaperiruusujen värjäykseen :)8 kommenttia:

 1. Jälleen kerran vaan ihastelen sitä, miten joku jaksaa ja voikaan olla näppärä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos taas :)

   Tai ehkäpä olen vain hieman uhkarohkea :D

   Poista
 2. Tämä olisikin minulle paras ratkasu, koska olen melko kyllästynyt etsimään keltaisia korkokenkiä joita ei meinaa löytyä mistään. Hieno postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No keltaisia juhlakenkiä on varmasti vaikea löytää. Dylonilla näytti olevan valikoimissaan kaunis keltainen väri ja morsiuspukuliikkeissä, jotka tekee kenkien värjäyksiä, on vielä paljon suurempi värikartta. Kiva jos oli apua :)

   Poista
  2. Niin näköjään onkin. Katselin, että brandoksella on hääkengät alessa joten voisin kokeilla miten käy.

   Poista
 3. Itse etsiskelen oranssinpunaisia kenkiä, ja olen todennut sen olen hieman haastavaa. Joten samalla idealla liikenteessä. Miten hyvin väri on pysynyt kiinni, onko sukat säilyneet värittöminä myös kuumina ja kosteina kesäpäivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värin pysyvyydestä ei ole vielä kokemusperäistä tietoa, sillä en ole noita ehtinyt kovin paljoa vielä edes koekäyttää. Lukemissani ohjeissa varoiteltiin, että päästävät väriä kastuessaan, joten kyllä näisäs varmaan se riski on, että jalan hikoillessa sukka saattaa värjäytyä.

   Poista
 4. Itse etsiskelen oranssinpunaisia kenkiä, ja olen todennut sen olen hieman haastavaa. Joten samalla idealla liikenteessä. Miten hyvin väri on pysynyt kiinni, onko sukat säilyneet värittöminä myös kuumina ja kosteina kesäpäivinä.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.