maanantai 8. heinäkuuta 2013

Moissaniitti - Tähdissä syntynyt

*Tämä blogikirjoitus on napattu CaiSannin blogin puolelta.*

Moissaniitti on viime vuosina kasvattanut suosiotaan etenkin Yhdysvalloissa, missä kihlaparit ovat etsineet eettistä ja ekologista vaihtoehtoa perinteiselle timanttisormukselle. Olemme tuoneet moissaniitin nyt myös Suomen markkinoille.

Moissaniitti on henkeäsalpaavan kaunis jalokivi joka on kirjaimellisesti tähdissä syntynyt. Sen löysi vuonna 1893 Nobel-voittaja Henri Moissan tutkiessaan 50 000 vuotta sitten maahansyöksyneen meteoriitin kraatteria Arizonassa. Aluksi hän erehtyi luulemaan löydöksiään timanteiksi, mutta myöhemmin havaitsi kyseessä olevan mineraalinen piikarbidi joka nimettiin löytäjänsä mukaan moissaniitiksi.

Mikä on moissaniitti?

Moissaniitin ominaisuudet jalokivenä ovat omaa luokkaansa. Moissaniitti on kovempaa kuin korundit (safiirit ja rubiinit) vain timantin ollessa sitä kovempi. Jotkin moissaniitin optisista ominaisuuksista, kuten tuli ja loisto taas ylittävät jopa timantin vastaavat ominaisuudet. Moissaniitti siis sädehtii ja kimaltelee enemmän kuin mikään toinen jalokivi maan päällä ja hyvin hoidettuna sen kauneus kestää muuttumattomana seuraavallekin sukupolvelle.
 
 
 
Moissaniitti luonnollisessa muodossaan on erittäin harvinaista. Sitä esiintyy vain meteoriiteissa ja joskus sulkeumina muissa kivissä kuten timanteissa. Tästä syystä luonnon moissaniittia ei ole korukäyttöön saatavilla. Kaikki korukäytössä olevat moissaniitit ovat siis synteettisiä, ihmisen laboratoriossa valmistamia kiviä.
Moissaniittia onnistuttiin valmistamaan korukäyttöön ensimmäisiä kertoja viime vuosituhannen lopulla. Kivi on ulkonäöltään hyvin timantin kaltainen, joten se on saanut turhaankin huonoa mainetta timantin jäljittelijänä. Vaikka moissaniitti onnistuukin harhauttamaan edullisia timanttitestereitä, gemmologit ja jalokiviasiantuntijat kyllä erottavat helposti timantin ja moissaniitin toisistaan.
 


Miksi moissaniitti?

Synteettiset moissaniitit ovat hinnaltaan edullisempia kuin timantit. Mikään halpiskivi kuutiollisen zirkonian tavoin moissaniitti ei kuitenkaan ole, mutta jos mielit sormukseesi suuremman kiven säihkettä on moissaniitti silloin hyvä vaihtoehto.  Myös ajatus "avaruuskivestä" voi kutkuttaa monen mieltä. Joillekin taas on tärkeää että kivi sädehtii mahdollisimman paljon.

Kaikki suomalaiset timanttitukkurit ovat sitoutuneet Kimberleyn prosessiin, jonka tarkoituksena on estää ns. veritimanttien pääsy Suomen markkinoille. Järjestelmä ei kuitenkaan ole 100% aukoton, joten mikäli timantin eettisyys huolestuttaa, ihmisen laboratoriossa valmistama moissaniitti on silloin hyvä vaihtoehto. Moissaniitin valmistus myös kuormittaa luontoa vähemmän kuin timanttikaivostoiminta.
 

CaiSannin moissaniittikorut

Vaikutuitko? Moissaniitti on tähän saakka käytetty Suomessa melko vähän. Nyt Sinulla on kuitenkin mahdollisuus valita CaiSannin sormuksiin ja jalokivikoruihin vaihtoehdoksi ekologinen moissaniitti.
 
Käytämme maailman johtavan moissaniittivalmistajan Charles&Colvardin kiviä ja jokaisen kiven mukana saat aitous- ja takuutodistuksen. Koska moissaniittien tarjonta on Suomessa heikkoa ja tilaamme kivet valtameren takaa, kannattaa moissaniittisormuksen valmistumiseen varata hieman normaalia pidempi aika.
 
Moissaniittia on tällä hetkellä saatavana alkaen n. 2,5 mm (vastaa 0.06 ct timanttia) koosta aina useamman karaatin ihanuuksiin. Myös monia eri hiontamuotoja löytyy.

Tiedustelut Kultasepänverstas CaiSanni
p.044-700 4433 caisanni.verstas@gmail.com


Kaikki kuvat CaiSanni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi ♥

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.